Zobacz wideo: Pensja minimalna w 2023. Będzie dwukrotna podwyżka
Ostrzeżenie publiczne Głównego Inspektora Sanitarnego - dotyczące żywności.
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - podał GIS na swojej stronie internetowej.
Poniżej szczegóły dotyczące wycofanych produktów (w galerii zdjęcia)
- Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g. Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Data minimalnej trwałości: 07.2023/
Numer partii: 22AM2OK2
Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn - Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane. Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości: 08.2023/
Numer partii: 07PW3DW3
Wyprodukowano dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa - Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości: 07.2023/
Numer partii: 08AM3OV3
Wyprodukowano dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa - Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g
Data minimalnej trwałości 08.2023/
Numer partii: 15AM1OK1
Wyprodukowano dla TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:
Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu ww. produktów z rynku. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.
Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:
„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?