Niedzielne dożynki, to tylko część znacznie poważniejszego przedsięwzięcia, którego podjęli się m.in. pracownicy Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej.
- Celem tego programu jest przypomnienie i odtworzenie lasowiackich tradycji i zwyczajów dożynkowych, ale takich z wieńcami wykonanymi dawnym sposobami, z tradycyjnym chlebem i smarowidłami do niego, jak choćby masłem zrobionym w maselnicy, powidłami według wskazówek przekazanych kiedyś przez babcie dzisiejszym babciom albo smalcem ze skwarkami i ziołowymi przyprawami. Także z muzyką ludową w wykonaniu grajków ze skrzypkami i basami oraz przyśpiewkami żniwiarek- wyjaśnia Wiesław Sitko, dyrektor Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej.
Skąd pomysł na taką imprezę? MDK w Kolbuszowej realizuje projekt Lasowiackie Dożynki – Powrót do Tradycji dofinansowany przez Narodowe Centrum Kultury w programie „EtnoPolska 2019”. Część zadań już wykonano.
- Po wykładach wybitnych etnografów i etnologów oraz udanych warsztatach rękodzielniczych i kulinarnych do konkursów na tradycyjny wieniec i chleb dożynkowy zaczęły zgłaszać się licznie panie z KGW, a także zespoły i kapele ludowe - w sumie ponad 400 osób - dodaje dyrektor Sitko.
Ich wieńce, wypieki i dawne przysmaki, przyśpiewki i popisy muzyczne tysiące osób podziwiało 25 sierpnia podczas plenerowego widowiska „Lasowiackie Dożynki w Hucie Przedborskiej”. Z tego powstaną wydawnictwa, katalog i film o bogatej kulturze Lasowiaków
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?