W skrócie
Jeśli nie masz pomysłu na świąteczny lub sylwestrowy deser, a nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, przygotuj orzechową sypankę, czyli orzechy zapiekane z jabłkami. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, chrupiące, a jego słodycz przełamują kwaskowate jabłka i sok z pomarańczy. W dodatku robi się je w kilka chwil i nie ma możliwości, aby się nie udało.
Ciasto orzechowa sypanka – pyszny deser na święta
Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + godzina pieczenia
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 szklanki orzechów włoskich,
- 6 jabłek,
- 200 g schłodzonego masła,
- szklanka mąki,
- szklanka bułki tartej,
- szklanka brązowego cukru,
- cukier wanilinowy,
- cynamon.
Na polewę:
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- sok z pomarańczy,
- otarta skórka z pomarańczy.
Jak przygotować jabłka zapiekane z orzechami?
- Najpierw lekko rozgniotłam orzechy.
- Wymieszałam orzechy z mąką, bułką tartą, brązowym cukrem i cukrem wanilinowym.
- Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach tarki.
- W tortownicy ułożyłam warstwami orzechy oraz jabłka. Na spodzie i na wierzchu powinny znajdować się orzechy.
- Masło pokroiłam w płatki i ułożyłam na warstwie z orzechów.
- Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na niecałą godzinę.
- Przygotowałam polewę: jajka utarłam z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy.
- Przed końcem pieczenia polałam ciasto polewą i wstawiłam do piekarnika.
- Zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i zostawiłam ciasto jeszcze na 10 minut.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?